Adviezen voor het brengen van lege kasten voor de zwermen

Brengt u lege kasten mee, die ik voor u met zwermen vul, dan graag op het volgende letten:

1 Geef geen ramen met voer mee. Nul voer, geen cel mag ook maar een likje suiker of honing of nectar bevatten. Wat wel mag, natuurlijk schone ramen kunstraat (bijvoorkeur in oude ramen)  en eventueel een uitgebouwd leeg raam dat bebroed is geweest.  Dit laatste verminderd de  kans op uittrekken van de zwerm, vooropgesteld dat het verder een zindelijk raam is en niet vol wasmotten en/of bijenpoep.  De enige keer dat spontaan een zwerm bij mij in een kast met kunstraat getrokken is, betrof het kunstraat gemaakt door Aalt, Anne en Walter van Beek te Paasloo, Overijssel.(Imkerij Gebroeders van Beek te Paasloo, Steenwijkerland). Moet erbij zeggen dat deze wel in oude ramen waren ingesmolten, dus raamjes doordrenkt met was, propolis en feromonen.

Zwermen zijn veel kritischer ten aanzien van de huisvesting dan broedafleggers en volken die al langer in een kast zitten. Voor deze laatste twee groepen betekent uittrekken het verlies van het broed, dat zijn de kinderen en die laat je niet in de steek. Dus nemen ze alle kunstraat aan, al is het met tegenzin. Niet dat ik daarmee beweer dat er veel slechte kunstraat is, maar met name de geur van de kunstraat is in veel gevallen niet bij-vriendelijk (doordat er zeep als losmiddel is gebruikt of de was te heet is geweest bij de reiniging, of verkeerd is opgeslagen, bijvoorbeeld in een winkel naast geparfumeerde zeep )

2 Kasten moeten voldoende ventilatie hebben.

3 Zorg dat er bij elke kast een kastband is. Een goede kastband, met hevel of met ratel. Alleen als uw kast sponningen tegen verschuiven heeft kan volstaan worden met een simpelere sjorband.

4 Zorg zonodig voor een jerrycan vloeibaar voer en vergeet ook niet de benodigde voerbakken erbij te doen. Ook dan graag dekplanken met een gat waar ik deze voerbakken op kan zetten. Een zwerm die binnen 3 dagen opgehaald wordt, hoeft niet te worden gevoerd, maar daarna wordt het tijd voor het startkapitaal, want de natuur geeft dit niet altijd. Ik wil dit met alle plezier doen voor mijn afnemers, maar helaas lukt het me niet altijd om zelf voer te bereiden, vandaar.

5 Nogmaals, geen ramen met voer, ook al vindt u dat zelf geen bezwaar! Ik wil het niet, basta.

terug