Korfvlechtcursus

Mocht u geinterreseerd zijn om een cursus bij u in de buurt te organiseren, ik ben daarvoor open. Ook in Belgïe en Duitsland geef ik cursussen. 

Individueel onderricht is ook mogelijk. Voor meer info mail of bel 0630201117

Men leert een goede en stevige bijenkorf te vlechten. Je leert ook hoe je deze moet inrichten voor de bijen. Je kunt behalve een ronde korf leren te vlechten ook leren een vierkante korf te vlechten, met een honingkamertje met raampjes voor de raathoning en met een afneembare gevlochten strodeksel. Eventueel is het zelfs mogelijk om een Gravenhorster Boogkorf te vlechten, maar dat uitsluitend als dat vooraf duidelijk met elkaar afgesproken is.

Daarnaast komt ook de winning en bewerking en het gebruik van inheems materiaal, in het bijzonder het bindmateriaal aan de orde. Dat zijn in de eerste plaats bramen, boomwortels boombast en twijgen. De bedoeling is om daarvoor één of meer dagdelen uit te trekken, dus ook de natuur in. Dit laatste valt echter niet overal even goed te realiseren en het is ook moeilijk om vooraf te plannen.

Als basis zullen we met roggestro werken, dat blijkt historisch gezien het beste materiaal. Met pijpestrootje (vaak bunt of bente genoemd), en met pitrus en vele andere in de natuur te verzamelen gras en rietachtigen kan gevlochten worden, zullen we uiteraard behandelen.

Hier is niet op tijd met weideboter gesmeerd!!
Bindingen gaan kapot. Repareren of niet? Repareren natuurlijk
Begin van een bijenkorf tijdens de korfvlechtcursus
Het eerste begin van een bijenkorf is al te gebruiken, als slaapplaats voor katten, maar ook in het kippenhok als broed en eierlegplaats, voor dat laatste kun je beter de korven benutten, die je na 100 jaar trouwe dienst, liever niet meer repareert.

Als u het vlechten van bijenkorven in de spiraalvlechttechniek hebt geleerd, kunt u in principe ook een broodmandje of een onderzetter, of ingewikkelder constructies met dezelfde techniek maken.

Graankorf van roggestro en wilgenteen
Zulke ca. 1000 liter bevattende korven voor het bewaren van het kostbare graan, zijn er op de zandgronden in Oost-Nederland en Noord Duitsland veel geweest. Deze is gebonden met gespleten wilgenteen. Doordat tot ver in de 19e eeuw, de rook van het hout of turfvuur gewoon door het dak van het huis of boerderij trok, schoorstenen waren nog niet verplicht, zijn zulke korven “gerookt” en daarmee verduurzaamd.
Begin van een Kanitzkorf, succes model van de korfimkerij
Het begin van een vierkante Kanitzkorf

Het begin vlechten van een vierkante Kanitzkorf lijkt wel heel eenvoudig vanwege het houten frame, maar is het niet en daarna wordt het nog moeilijker om de wanden recht en de hoeken onder elkaar te vlechten.

Deze meerdaagse cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderde vlechters die meer willen leren.

Tijdens de eendaagse cursus vlecht u een klein, maar volledig en bruikbaar bijenkorfje. Daardoor komen alle moeilijkheden van het vlechten zelf in korte tijd aanbod, zoals het vlechten van het begin, het aanhechten van een nieuwe vlechtband, vlieggat maken, het juist insteken van priem of naald, en het op een nette manier een eind aan de korf maken, zodat ook de open onderkant goed afsluit. Behalve het voordeel dat alles van de vlechttechniek kort en oppervlakkig aanbod komt, is er het nadeel van kramp in de handen, soms ook nog een paar dagen daarna, want als je nooit gevlochten hebt, dan zijn de spieren in de handen nog niet getraind. Ook gaan we tijdens de eendaagse cursus niet naar buiten en gaan niet verder in op het winnen en bewerken van zelf gewonnen vlechtmateriaal, maar werken we reepjes bast van de dure geïmporteerde rotanpalm (vlechtriet of wikkelband, is allemaal hetzelfde). Deze cursus is een prima instapcursus als u wilt leren vlechten in de bijenkorf-strowikkeltechniek

Voor opgave en meer info zie contact

laatst bewerkt 16 decenber 2023