Agenda

(Bijen)korfvlechtcursus

Naast het leren vlechten van een goede en stevige bijenkorf, komt ook de winning en bewerking en het gebruik van inheems materiaal, in het bijzonder het bindmateriaal aan de orde. Dat zijn in de eerste plaats bramen, boomwortels boombast en twijgen. De bedoeling is om daarvoor één of meer dagdelen uit te trekken, dus ook de natuur in.  De Locatie waar we zullen gaan werken, is op de boerderij in de buurt van de zwermstand, Hoeve op Vollenhof aan de Vollenhofsweg te Wezep. Voor de winning van het bindmateriaal zullen we misschien een keer even naar een natuurgebied in de omgeving moeten, maar dat valt nu nog niet te plannen

Een korfvlechter heeft geen auto nodig, ieder landschap biedt vlechtmateriaal, hier pijpestrootje op de hei
Pijpestrootje, een grassoort van heide en hoogveen. Zeer geschikt voor mooi vlechtwerk. November de beste oogsttijd. Foto ontleend aan http://www.gobs-friedrichsfehn.de/projekte/moorlehrpfad/

Als basis zullen we met roggestro werken, dat blijkt historisch gezien het beste materiaal. Met pijpestrootje (vaak bunt of bente genoemd), en met pitrus en vele andere in de natuur te verzamelen gras en rietachtigen kan gevlochten worden, zullen we uiteraard behandelen.

Hier is niet op tijd met weideboter gesmeerd!!
Bindingen gaan kapot. Repareren of niet? Repareren natuurlijk
Begin van een bijenkorf tijdens de korfvlechtcursus
Het eerste begin van een bijenkorf is al te gebruiken, als slaapplaats voor katten, maar ook in het kippenhok als broed en eierlegplaats, voor dat laatste kun je beter de korven benutten, die je na 100 jaar trouwe dienst, liever niet meer repareert.

Als u het vlechten van bijenkorven in de spiraalvlechttechniek hebt geleerd, kunt u in principe ook een broodmandje of een onderzetter, of ingewikkelder constructies met dezelfde techniek maken.

Graankorf van roggestro en wilgenteen
Zulke ca. 1000 liter bevattende korven voor het bewaren van het kostbare graan, zijn er op de zandgronden in Oost-Nederland en Noord Duitsland veel geweest. Deze is gebonden met gespleten wilgenteen. Doordat tot ver in de 19e eeuw, de rook van het hout of turfvuur gewoon door het dak van het huis of boerderij trok, schoorstenen waren nog niet verplicht, zijn zulke korven “gerookt” en daarmee verduurzaamd.
Begin van een Kanitzkorf, succes model van de korfimkerij
Het begin van een vierkante Kanitzkorf

Wie wil kan ook het vlechten van een vierkante Kanitzkorf leren. Het begin hiervan is wel zeer eenvoudig door het houten frame, maar daarna wordt het moeilijk om de wanden recht en de hoeken onder elkaar te vlechten.

We beginnen elke zaterdag om 10.00 uur en houden uiterlijk om 16.30 uur op. De prijs bedraagt 150 euro, voor alle zaterdagen samen. Het is inclusief vlechtmateriaal, enkele bijlagen uit mijn boek over korfimkerij, splijthoutje voor braam en wilg, en koffie en thee of heet water. Zelf lunchpakket meenemen.
De cursus zal gegeven worden in de periode februari of maart. De exacte data zullen in de herfst volgen. Voorkeur inbrengen kan nu nog. Houdt anders deze pagina in de gaten.

 

Voor opgave en meer info zie contact