Novites

Afrika in Europa: resten van een doodshoofdvlinder, gevonden onder in een bijenkorf op 26 november in een dorp in de gemeente Kampen. Het diertje is waarschijnlijk in september de korf in gegaan om honing te snoepen, maar heeft dit niet overleefd. Omdat deze nachtvlinder, waarvan de soortgenoten inmiddels weer in Zuid Afrika terug zijn, te groot is om de korf uit te slepen, zijn er de meeste weke delen gewoon van afgesloopt door de bijen. Pas de 2e keer in de 41 jaar dat ik bijen heb, dat ik dit tegenkom.

In de meeste korven vind ik boekenscorpioenen die er spontaan gekomen zijn. Of het ook echt helpt tegen de varroamijt? Misschien is het gewoon alle kleine bee(s)tjes helpen. In de link zie je een boekenscorpioen mijten doden.

Die Bücherscorpion findet man in fast allen meinen Völkern. Sie hat sich da spontan eingenistet.

Ce petit animal peut on trouver dans tous mes colonies. Ils sont etabli spontanement, malgre les traitements annuel d’anti varroa.

https://www.youtube.com/watch?v=qkdrRuWmbm4

Bladpootrandwants kozen deze herfst massaal om zich te verstoppen tussen de strodeksels van een aantal lege bijenkorven.

Leptoglossus occidentalis

De uit Amerika afkomstige bladpootrandwants heeft dit najaar ontdekt dat het prettig schuilhouden is tussen de stapels strodeksels van de lege korven.
23 januari 2019