Honing verkoop

De heide, onze belangrijkste honingsoort heeft dit jaar gelukkig weer een oogst opgeleverd


 Heidehoning is de enige honing die tixotroop is, dat wil zeggen dat de honing niet wil vloeien, doordat er een bepaald eiwit in zit. Alleen door geweld (persen), waarbij de raten kapot gaan, of door de honing voor het slingeren even te stippen, dat wil zeggen in alle cellen wordt de honing kort doorgeroerd, kan de heidehoning geoogst worden, waarbij dan ca 85 procent uit de raten geoogst wordt, bij andere honingsoorten is dit ca. 99%. meer over heidehoning leest u hier

De geslingerde heidehoning, kristalliseert meestal pas na langere tijd, krijgt dan vaak hele grove kristallen. Ook tussen geslingerde heidehoning kan verschil bestaan. Soms blijken er tijdens de heidebloei, ook andere planten nectar (vooral vossebes) of honingdauw te geven en dit komt door de heidehoning. Door de raten “voor te slingeren” zonder de cellen te “stippen” vliegen de meeste dunnere honingsoorten al uit de raat, zodat daarna in een aparte arbeidsgang de heidehoning nagenoeg zuiver kan worden gewonnen. Drie jaar bleek door deze werkwijze dat de honing, gewonnen op een heideveldje bij Epe, voor meer dan 20 procent uit andere honing bestond.

Acaciahoning (via deze link, kunt u zien hoe een bloeiende acacia in Nederland eruit kan zien). Op dit moment uitverkocht

Koolzaadhoning,  (op dit moment uitverkocht)Theoretisch de minst zoete honing door het hoge gehalte aan glucose (druivesuiker), maar omdat de honing niet van het mes afloopt, smeren veel klanten er meer van op de boterham, waardoor je niet kunt merken dat het inderdaad minder zoet is. Dus wie niet geniet met mate, heeft niets in de gate. Overigens ook een honing die je op brood in je lunchpakket mee kunt nemen, want het trekt, in tegenstelling tot dunnere honing, nauwelijks in de boterham.

Boekweithoning (uitverkocht)Een buitengewoon lekkere honing met voor velen echter een onaangename geur, die mij aan een varkensstal doet denken, uit de tijd dat ik in Achterberg bij Rhenen de varkens nog af en toe lekker buiten zag rondscharrelen. Dus niet alleen een lekkere, vies ruikende honing, maar nostalgisch ook. Hoewel honing arm is aan vitaminen, (ofschoon alle vitaminen in honing zitten), kan men boekweithoning vergelijken met sinaasappels, door het zeer hoge gehalte aan zogenaamde antioxidanten. (Vitamine C is ook een antioxidant). De honingliefhebber die deze honing nog niet kent, moet deze zeker proberen.

Kattenstaarthoning. Honing van de bekende prachtige wilde paarse kattenstaart, die op sommige plaatsen in onze streken massaal de slootkanten verrijkt.  Een bijzonder lekkere honing met een typische smaak.  Nog ongeveer 30 potten op voorraad.

Zoekt u honing voor mede maken of bakkershoning neem dan rechtstreeks contact met mij op, ik heb bijna altijd wel honing staan die voor een lagere prijs weg mag, omdat ze zo lekker geworden zijn door een lichte gisting of vanwege wettelijke veroudering  en nog wel bakkershoning genoemd mag worden.

Honing kunt u rechtstreeks bij mij bestellen , maar ook
bij de familie van der Worp van IJsboerderij IJscowd, Hilsdijk 100, in Hattem, kunt u mijn honing kopen
en bij Kaasboerderij De Huppe in Zwolle

Pagina laatst bijgewerkt 21 december 2020