Honing verkoop

De heideraathoning is nog niet helemaal uitverkocht.

Wat is er nog meer

Geperste heidehoning en geslingerde heidehoning in potten van 470 gram. Heidehoning is de enige honing die tixotroop is, dat wil zeggen dat de honing niet wil vloeien, doordat er een bepaald eiwit in zit. Alleen door geweld (persen), waarbij de raten kapot gaan, of door de honing voor het slingeren even te stippen, dat wil zeggen in alle cellen wordt de honing kort doorgeroerd, kan de heidehoning geoogst worden, waarbij dan ca 85 procent uit de raten geoogst wordt, bij andere honingsoorten is dit ca. 99%. meer over heidehoning leest u hier

 

De geslingerde heidehoning, kristalliseert meestal pas na langere tijd, krijgt dan vaak hele grove kristallen. Ook tussen geslingerde heidehoning kan verschil bestaan. Soms blijken er tijdens de heidebloei, ook andere planten nectar (vooral vossebes) of honingdauw te geven en dit komt door de heidehoning. Door de raten “voor te slingeren” zonder de cellen te “stippen” vliegen de meeste dunnere honingsoorten al uit de raat, zodat daarna in een aparte arbeidsgang de heidehoning nagenoeg zuiver kan worden gewonnen. Vorig jaar bleek door deze werkwijze dat de honing, gewonnen op een heideveldje bij Epe, voor 20 procent uit andere honing bestond.

Acaciahoning (via deze link, kunt u zien hoe een bloeiende acacia in Nederland eruit kan zien)

Koolzaadhoning, Theoretisch de minst zoete honing door het hoge gehalte aan glucose (druivesuiker), maar omdat de honing niet van het mes afloopt, smeren veel klanten er meer van op de boterham, waardoor je niet kunt merken dat het inderdaad minder zoet is. Dus wie niet geniet met mate, heeft niets in de gate. Overigens ook een honing die je op brood in je lunchpakket mee kunt nemen, want het trekt, in tegenstelling tot dunnere honing, nauwelijks in de boterham.

Boekweithoning Een buitengewoon lekkere honing met voor velen echter een onaangename geur, die mij aan een varkensstal doet denken, uit de tijd dat ik in Achterberg bij Rhenen de varkens nog af en toe lekker buiten zag rondscharrelen. Dus niet alleen een lekkere, vies ruikende honing, maar nostalgisch ook. Hoewel honing arm is aan vitaminen, (ofschoon alle vitaminen in honing zitten), kan men boekweithoning vergelijken met sinaasappels, door het zeer hoge gehalte aan zogenaamde antioxidanten. (Vitamine C is ook een antioxidant). De honingliefhebber die deze honing nog niet kent, moet deze zeker proberen.

Zomerhoning (Uitverkocht)die hoofdzakelijk uit honingdauwhoning van de eik bestaat. Komt vaak voor maar meestal in kleine hoeveelheden vermengd met bloemenhoning van planten die gelijktijdig bloeien. Dit jaar domineert de honingdauw echter in de zomerhoning, waardoor de honing veel donkerder is dan normaal. Sinds 1988 heb ik dit niet meer in deze mate meegemaakt. Honingdauwhoning is in het algemeen rijker aan mineralen dan bloemenhoning. Net als de heidehoning een echte honing van deze streek. Dit filmpje “honingdauw op de eik,”toont bijen en een mens die van de honingdauw snoepen.

Baliki en Baluçki (spreek uit Balutsjki) honing zijn ook nog in kleine hoeveelheden verkrijgbaar. Dit zijn bekende, hier boven genoemde soorten honing,  die naar oud Toerkmeens voorbeeld, samen en ongemengd in één pot honing zitten. In het geval van de Balikihoning gaat het om twee soorten in één pot. Bij de Baluçkihoning betreft het drie soorten honing in één pot.

Honing kunt u rechtstreeks bij mij bestellen , maar ook
bij de familie van der Worp van IJsboerderij IJscowd, Hilsdijk 100, in Hattem, kunt u mijn honing kopen
en bij Kaasboerderij De Huppe in Zwolle

 

Laatst bijgewerkt 30 april 2018